MEEDOEN?

Uiteraard wil je na het bestuderen van deze site graag jouw steentje bijdragen aan dit initiatief, dat snappen we helemaal!


Hiervoor zijn verschillende mogelijkheden. Klik op onderstaande regel welke op jou van toepassing is en lees hoe je jouw steentje kunt bijdragen aan een Hartveilig Ruinen.


IK KAN WEL REANIMEREN MAAR BEN NOG GEEN BURGERHULPVERLENER


IK KAN NOG NIET REANIMEREN MAAR WIL DIT GRAAG LEREN OM ME TE KUNNEN AANMELDEN


IK HEB EEN AED MAAR HEB DEZE NOG NIET AANGEMELD BIJ HARTSLAGNU


IK WIL GRAAG EEN AED AANSCHAFFEN ZODAT IK DEZE KAN AANMELDEN BIJ HARTSLAGNU

Ik kan wel reanimeren maar ben nog geen burgerhulpverlener


Je bent minimaal 18 jaar en je hebt in de afgelopen 2 jaar een reanimatiecursus gevolgd, of je bent werkzaam als zorgprofessional. Hartstikke mooi! Dat betekent dat je nog maar een kleine stap verwijderd bent om ingezet te kunnen worden als burgerhulpverlener! Op deze pagina lees je precies wat je nog moet doen om het voor mekaar te maken.


Benodigdheden:

  • Je persoonlijke gegevens
  • mobiele telefoonnummer
  • e-mailadres
  • datum van je laatste herhaling


Wanneer je alles verzameld hebt ga je naar www.hartslagnu.nl

Op deze site vind je alle info over het oproepsysteem. Om je aan te melden klik je op de button'ik word burgerhulpverlener'. Vul hier de gevraagde gegevens is, download en activeer de HartslagNu-app op je telefoon en je bent inzetbaar!


Belangrijk:

  • Om inzetbaar te blijven moet je steeds de datum van je laatste herhalingscursus doorgeven. Doe je dit niet dan zal je na 2 jaar uit het systeem gehaald worden. Hier krijg je overigens ruim van tevoren bericht van.
  • Je hebt geen verplichting om te reageren op een oproep. Dit is geheel vrijwillig. Dus komt het je niet uit omdat je niet durft, ziek bent, afwezig bent of om andere reden, geen probleem! Er worden voldoende burgerhulpverleners opgeroepen die misschien wel kunnen.
  • Weet je van tevoren dat je niet beschikbaar bent door bijvoorbeeld vakantie? Dit kun je aangeven in de app, je kunt jezelf tijdelijk afmelden voor oproepen. Zo wordt je niet onnodig opgeroepen.
  • Als je de app download dan kun je een oproep krijgen daar waar je op dat moment bent. Dus ook in Amsterdam als je daar een dagje uit bent. Je krijgt uiteraard wel in je oproep een routekaartje zodat je ook op onbekende plekken de weg zult vinden naar het slachtoffer en een eventuele AED.
  • Je hoeft je niet van tevoren te koppelen aan een AED. Wanneer er een oproep is dan bepaald het oproepsysteem zelf of je direct naar het slachtoffer gaat of dat je wellicht ergens een beschikbare AED op moet halen. Zit de AED in een kast met code? Deze code krijg je mee in je oproep.
  • Goede voorbereiding is het halve werk. Kijk dus op deze site waar de AED's hangen en welke merken/types. Is het een voor jou onbekende AED? Zoek hem op op Youtube en je zult vast een filmpje van de fabrikant vinden zodat je vooraf weet hoe en wat de AED zegt en doet.
  • Ben je vaak langdurig op een adres (bijvoorbeeld je werk) en wil je weten waar daar in de buurt de dichtstbijzijnde AED is die aangemeld is bij HartslagNu? Via de HartslagNu-app kun je klikken op 'AED's in de buurt' en dan zie je de dichtstbijzijnde AED's en hoeveel actieve burgerhulpverleners daar zijn.

Ik kan nog niet reanimeren maar wil dit wel leren om me te kunnen aanmelden als burgerhulpverlener


Het kunnen reanimeren van slachtoffers bij een hartstilstand zou eigenlijk een van de basisvaardigheden moeten zijn die iedereen een keer zou moeten leren. Hiermee kun jij het verschil maken tussen leven en dood! Garantie op succes kunnen we helaas niet geven, maar als we niks doen is het sowieso afgelopen. Respect dat jij de keuze wilt maken deze handeling wel te kunnen om je medemens in nood te kunnen helpen. Want deze handeling doe je niet voor jezelf maar altijd voor een ander!


Waar kun je deze cursus volgen?

In den lande zijn er veel organisaties waarbij je dit kunt leren. Ook heb je de keuze om alleen een reanimatiecursus te doen of veel uitgebreider in de vorm van een BHV of EHBO-cursus. Wil je het graag in de buurt doen dan verwijzen wij je naar een van onze partners, zoals EHBO-vereniging Ruinen of opleidingsinstituut SMINK. Klik op hun naam voor meer info en contactmogelijkheden.


Wat zijn de kosten voor een reanimatiecursus?

Voor een reanimatiecursus (BLS) moet je rekenen op ongeveer 25 euro per persoon. Je leert dan in 1 dagdeel reanimeren en een AED toe te passen op een volwassen slachtoffer. Bij onze partners ontvang je dan een internationaal erkend certificaat van De Nederlandse Reanimatie Raad. Wanneer je aanvullend verzekerd bent dan kan het zelfs zo zijn dat je zorgverzekering (een deel van) de cursus vergoed!


Hoe zit het met het reanimeren van baby's/kinderen?

Het reanimeren van baby's en kinderen is een aparte cursus, deze heet (p)BLS. Ook deze kost ongeveer 25 euro per persoon, duurt 1 dagdeel en is volledig gericht op de reanimatie van een baby en kind. Ook deze wordt bij onze partners afgesloten met een internationaal erkend certificaat van De Nederlandse Reanimatie Raad. En ook deze kan eventueel vergoed worden door de zorgverzekering indien je aanvullend verzekerd bent.


Hoe zit het met aansprakelijkheid/verzekering?

In Nederland ben je sowieso verzekerd voor aansprakelijkheid van je handelen als je een erkend certificaat/diploma hebt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je een claim aan je broek krijgt als je normaal hulp verleent.


Ik wil meer kunnen dan alleen reanimeren, wat zijn dan de mogelijkheden?

Ook hierin zijn verschillende opties. Bedrijfsmatig kun je dan denken aan het volgen van een cursus Bedrijfshulpverlening (algemeen of bedrijfsspecifiek). Meer info hierover kun je krijgen via onze partner SMINK. Privé wordt vaak gekozen voor een EHBO-cursus. Wanneer je deze doet bij onze partner EHBO-vereniging Ruinen dan ga je voor Het Oranje Kruis-diploma. Deze heeft het complete pakket: eerste hulp aan volwassenen, kinderen en zelfs tegenwoordig het toepassen van een tourniquet etc. Ben je nu helemaal enthousiast geworden en wil je nog specifieker hulp kunnen verlenen, misschien is de brandweer wel iets voor je? Ook zij zoeken regelmatig vrijwilligers. Het overgrote deel van Blusgroep Ruinen is ook burgerhulpverlener. Neem gerust vrijblijvend contact op via: Blusgroep Ruinen. Ben je meer het type 'Waakzaam en Dienstbaar'? Kijk dan eens op kombijde.politie.nl


Geslaagd voor een van bovenstaande cursussen? Meld je dan aan als burgerhulpverlener! Klik hier

Ik heb een AED maar heb deze nog niet aangemeld bij HartslagNu


Goed bezig! Je AED kan het verschil zijn tussen leven en dood. Alleen moet hij dan wel ingezet worden bij een reanimatie. Helaas is het wel zo dat er her en der voldoende AED's zijn maar dat deze niet bekend zijn bij de hulpverleners. Gelukkig ga jij hier verandering in aanbrengen met jouw AED!


Het oproepsysteem HartslagNu werkt alleen met voldoende aangemelde burgerhulpverleners. Maar datzelfde geldt ook voor AED's. Deze moeten door de eigenaar/beheerder van de AED aangemeld worden willen zij ingezet worden bij een reanimatie. En dat uiteindelijk het doel van de aanschaf van het apparaat.


Benodigd:

  • Locatiegegevens
  • Merk/Type AED
  • Aanschafdatum AED (bij benadering)
  • Houdbaarheidsdatum accu
  • Houdbaarheidsdatum elektroden


Wanneer je alles verzameld hebt ga je naar www.hartslagnu.nl

Op deze site vind je alle info over het oproepsysteem. Om je aan te melden klik je op de button 'ik meld een AED aan'. Vul hier de gevraagde gegevens is en de AED is inzetbaar!


Belangrijk:

  • Wanneer je AED binnen hangt en alleen op specifieke tijdstippen beschikbaar is kun je dit aangeven. Je AED hoeft dus niet per se 24/7 openbaar te zijn.
  • Het mooist is natuurlijk wel dat je AED altijd beschikbaar is. Hiervoor kun je hem in een (buiten)kast ophangen. Daar zijn verschillende opties voor, van heel duur tot heel goedkoop. Dit is mede afhankelijk van de locatie waar hij komt te hangen. Af en toe is er een potje beschikbaar voor subsidie/sponsoring van een kast. Neem hiervoor contact met ons op of dit van toepassing is op dit moment.
  • Hang je de AED op in een kast met een code, dan kun je de code aangeven op je account bij HartslagNu. Dat betekent dat de code alleen aan de burgerhulpverleners bekend gemaakt wordt bij een echte inzet. Mocht je dat willen, dan kun je daarna je code vervangen door een andere code (niet vergeten dit aan te geven in je account op HartslagNu).
  • De kosten voor het up-to-date houden van je AED is voor eigen rekening. Mocht je AED ingezet worden bij een echte reanimatie dan worden de daadwerkelijk gemaakte kosten wel vergoed, zoals de elektroden en de safeset. De factuur en declaratie kun je indienen bij de ambulancedienst. Deze worden dan uiteindelijk verhaald op de zorgverzekering van het slachtoffer en uitbetaald door de ambulancedienst. Wil je hier hulp bij of meer info over, neem gerust contact met ons op. Indien je de vervanging van de artikelen laat doen door onze partner SMINK dan regelen zij deze administratieve rompslomp voor je.

Ik wil graag een AED aanschaffen zodat ik deze kan aanmelden bij HartslagNu


Het succes van dit reanimatie oproepsysteem slaagt pas bij voldoende burgerhulpverleners en voldoende beschikbare AED's. Over het algemeen is de dekking in Ruinen redelijk goed. Maar in sommige delen kan het wellicht lastiger zijn. Zoals het buitengebied. Ook kan de RI&E van je bedrijf verlangen dat er een AED direct beschikbaar moet zijn.



De keuze in AED's is reuze. Uiteindelijk doen ze allemaal hetzelfde. Het verschil zit 'm vaak in de grootte, gebruikersgemak en extra opties. Voor het maken van de juiste keuze moet je niet alleen kijken naar de eenmalige aanschafprijs maar ook kijken wat de gemiddelde kosten op jaarbasis zijn. Een AED gaat gemiddeld 10 jaar mee. De accu moet vaak na 5 jaar vervangen worden. De elektroden moeten vaak elke 2 jaar vervangen worden. De daadwerkelijk gemaakte kosten bij een echte reanimatie (verbruikte elektroden en safeset) worden vergoed door de zorgverzekering van het slachtoffer. Deze kun je terugkrijgen van de ambulancedienst na het opsturen van het declaratieformulier en de factuur.


Waar koop ik een AED?

Deze kun je her en der online kopen, of bij onze partner SMINK.


Welk merk/type is het beste om te kopen?

Dit is echt afhankelijk van wat je voorkeuren zijn. je hebt ze in verschillende talen. Sommige AED's praten heel veel, sommige zeggen bijna niks. Je hebt ze met en zonder metronoom. De meeste AED's hebben een schokknop die je handmatig in moet drukken, sommige AED's zijn volautomatisch. Voor een goede keus kun je je het beste laten voorlichten door een leverancier met verschillende opties. In Ruinen zijn de meeste AED's van de merken Defibtech en Philips, maar ook daar zijn verschillende type's van.


Hoeveel kost een AED?

Dit verschilt per merk/type. Gemiddeld zal een gebruiksklare AED rond de 1.500 euro excl. btw kosten. Hier kunnen nog kosten bijkomen zoals een (buiten)kast, ophanghaken etc.


Is een onderhoudscontract verplicht?

Nee. Bovendien zijn de meeste AED's onderhoudsarm. Neem je geen contract dan zul je wel zelf regelmatig de AED moeten controleren. Vaak zit er een (groen) controlelampje op, moet je bijhouden of de accu en de elektroden niet over datum zijn etc. Bij een onderhoudscontract wordt dit vaak voor je gedaan op regelmatige basis. Let er wel op of je alleen betaald voor de controle of dat je ook de artikelen vergoed krijgt die verlopen zijn. Bij sommige aanbieders moet je deze namelijk nog extra betalen, naast het onderhoudscontract.


Moet ik een kindersleutel of -stand of -elektroden hebben bij mijn AED?

Een AED is een universeel apparaat voor alle slachtoffers. Een kindersleutel of kinderstand of aparte kinderelektroden is niet per se noodzakelijk. Deze zijn vaak erg duur en als je kijkt naar hoe vaak een kinderreanimatie voor komt in vergelijking met volwassenreanimatie dat is dat minimaal. Bovendien weten we ook dat de hoeveelheid stroom die een AED afgeeft, niet schadelijk is voor een kind of baby.


Heb je een AED aangeschaft en wil je hem aanmelden bij HartslagNu? Klik hier